Sipulilla värjätyt huovutetut pääsiäismunat

Kohta on pääsiäinen ja siihen kuuluu koristella kodin pääsiäis-teeman mukaan.

Pääsiäisenä on taas yksi mahdollisuus koristella kotisi ihanilla pääsiäis-huopatuotteilla, mitkä luovat kotoisan ilmapiirin ja ilahduttavat näkijäänsä. Huopamunat esimerkiksi ovat paljon koristeellisempia, kuin tavalliset muoviset, sillä luonnon tarjoama materiaali voittaa muut milloin vain. Olen koristellut toisten koteja työkseni jo kauan, siksi tiedän mistä puhun. Tänä pääsiäisenä; kokeile sinäkin!

Huovutin ensin 2 munaa, käyttämällä huovutusneulaa. Huovutusohje on sama kuin huopapallojen valmistuksessa. Teet vain pallon sijaan ovaalin.

Vaaleat munat näyttivät tylsiltä, joten päätin tehdä jotain asialle. Lopputuloksesta ei ollut mitään paineita, sillä tein se itselleni. Tein valkoisen villan päälle pikkuisia pilkkuja puuvillan kuiduilla.

HUOM: puuvillan kuituja pystyy huovuttamaan ainoastaan hienolla huovutusneulalla. Karkea huovutusneula tarttuu siiheen jumiin.

Niin… On vähän vaikeata erottaa valkoiselle villalle tehtyjä valkoisia pilkkuja, mutta, väri oli valittu tarkoituksella – värjään munat sipulinkuorilla. Koska puuvilla tarvitse eri puretusaineen, epäilen että värjäämisen jälkeen pilkut näyttävät paremmilta. Värjään kananmunia sipulinkuorilla joka vuosi, sillä se on helppoa ja saan siitä kauniit värit, eikä tarvitse käyttää tekovärejä. Minulta löytyy myös kokemuksia villan luonnonvärjäyksestä, sen takia päätin heti värjääväni munat sipulinkuorilla.

Laitoin valkosipulin ja punasipulin kuoret kattilaan ja keitin noin tunnin verran. En punninnut sipulinkuoria, vaan laitoin kaikki mitä löysin keittiöstä. Liemestä tuli hyvän värinen, hieman punertava.

Huovutetut munat olivat likoamassa alunavedessä. Ohjeen mukaan alunaa pitäisi laittaa 5%-10% värjättävän aineen kuivapainosta. Liemen pitäisi olla n. 40 asteista. Puretus alunassa oli yhtä pitkä, kuin sipulinkuoriliemen valmistus.

Siirsin villamunat nopeasti alunaliemestä sipulikattilaan. Olisi pitänyt jäähdyttää väriliemi ensin, mutta laitoin munat nopeasti kattilaan. Näin munat olivat tunnin verran 80-90 asteeseen kattilassa sipulinkuorien kanssa. Vaikka liemessä oli vielä väriä ja olisi pitänyt odottaa, kunnes liemi olisi jäähtynyt, nostin huopamunat kattilasta. Väri oli kaunis ja juuri sellainen mitä halusin. Huuhtelin ensin lämpimällä vedellä ja sitten viimeistelin etikkavedellä. Väri tarttui villaan todella hyvin ja huuhteluvesi oli kirkas.

Tämä kuva oli otettu heti huuhtelun jälkeen. Ihanat liukuvat värit ja hauskat täplät näkyvät vieläkin.

Tämä kuva on otettu myöhemmiin, kun munat olivat jo kuivat. Tällä tekniikalla voi värjätä myös muitakin huopatuotteita sekä villaa.

P.S. Munien ja pesän lisäksi tein suloista pikkuisia lintuja neulahuovuttamalla. Tein tälle linnulle räpylät askartelumuovista, mutta ihanat räpylät voivat olla tehdyt myös helpollakin tavalla. Mikäli ajattelit valmistaa pääsiäiskoristeet itse, tässä on sinulle video-ohje linnun neulahuovuttamisesta. Ohjeet räpylät valmistuksesta löydät huovutusohjeenpankista.

 Hyvää pääsiäistä!


Mikäli jotakin jäi vielä epäselväksi, kommentoi alapuolella olevaan palstaan!

Katso muita askarteluvinkkejä >>

Huovutustyökalut >>

Tue Suomalaista käsityötä!
Tykkäätkö siitä mitä teen?
Tue Suomalaista käsityötä ja auta Ellunhuopaa saavuttamaan jotakin suuremoista lahjoituksesi avulla!
-Kuinka paljon haluaisit lahjoittaa? Pienikin määrä lämmittäisi sydäntäni, olisi todella merkityksellinen ja auttaisi Ellunhuopaa huomattavasti!
Seuraa minua somessa:
Instagram5k
Facebook0
YouTube989