6 tapaa tarkistaa onko villa huopunut laadukkaasti ja onko se kestävää

Mistä tietää, että villa on huopunut hyvin?

Uskon, että olet jo miettinyt tätä, mikäli olet ainakin kerran kokeillut huovutusta. Mistä tietää milloin vanutusvaihe on ohi? Tuliko tästä tarpeeksi kestävä? Toki huopalaatu riippuu aika paljon tuotteista, siitä mitä valmistat, sen käyttötarkoituksista ja tyypistä. Huopakankaalla on tiettyjä ominaisuuksia, joita tulen kertomaan.

huovutus ohje

Hyödyt tästä, mikäli huovutat itse, tai olet ostamassa/omistat valmiin tuotteen.

 

  1. Kutistumisprosentti. Paksuilla kerroksilla, kuten huopikkaissa tai laukuissa on vähintään 30 %. Mikäli se on pienempi, niin se kertoo, että huopa on raaka. Villan kutistumis prosentti vaatteissa voi olla jopa 50% tai enemmäkin. Toki kutistumisprosentti jonkun verran riippuu villan tyypistä, mitä käytät. Sen opit ainoastan tekemällä.

  2. Kuitujen liikkuminen. Laadukkaassa huopakankaassa kuidut ovat huopuneet tasaiseksi kiinteäksi massaksi. Mikäli leikkaat huopaa, jää selkeä reuna, eikä siinä ole hapsuja.

  3. Villan tiheys. Valmis huopakangas on tiheä. Kuitujen välistä ei näy ilmaa, eikä valo tulee läpi (en puhu tässä nunohuovutuksesta). Nukka ei nouse valmiista kankaasta, eikä irtoa vetämällä. Pinta on hieman kiiltävä. Kangas on tiheä ja kova paksuudesta riippumatta.

  4. Kuplia. Hyvin huovutettu kangas on yhtenäinen ja tasainen. Mikäli jossakin näkyy isoja ”kuplia”, se kertoo, että tämä paikka ei ole vielä valmis. Pienet jyvän kokoiset pallerot, jotka lähtevät silittämällä raudalla, ovat hyvä merkki.

  5. Paksuus. Villakerroksen paksuus on huomattavasti pienempi, kuin ennen. Painamalla sormi ei uppoa huopakerroksen väliin ja huovan paksuus ei hirveästi muutu.

  6. Ja viimeiseksi… mikäli et ole varma onko villa huopunut riittävästi – jatka huovutusta lisää.

katso video: Mistä tietää, että villa on huopunut hyvin?

Videolla näytän miten vanutan huopahatun.

Kysy, jos jotain jäi epäselväksi.

Tue Suomalaista käsityötä!
Tykkäätkö siitä mitä teen?
Tue Suomalaista käsityötä ja auta Ellunhuopaa saavuttamaan jotakin suuremoista lahjoituksesi avulla!
-Kuinka paljon haluaisit lahjoittaa? Pienikin määrä lämmittäisi sydäntäni, olisi todella merkityksellinen ja auttaisi Ellunhuopaa huomattavasti!
Seuraa minua somessa:
Instagram5k
Facebook0
YouTube989
Subscribe
Notify of
guest

0 KOMMENTTIA
Sisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit