Huovuttaminen hevosen-, kanin- ja koirankarvoista

Perinteisesti huovutuksessa käytetään eri lammasrotujen villaa, joskus lisäämällä muita kuituja kuten viskoosia, silkkiä ja puuvillaa. Onko tässä todellakin kaikki materiaalit, joita voidaan käyttää laadukkaiden tuotteiden luomisessa?

Hevosen karvoja

Kerran sain asiakkaalta hevosen karvoja. Tarkoitus oli kokeilla pystyisikö niistä huovuttamaan jonkun tuotteen. Etukäteen tiesin, että pelkästään hevosen karvoista huovuttaminen ei tulisi onnistumaan. Sen takia asettelin pohjan lampaiden villasta ja sen päälle laitoin hevosen karvoja. Videossa näkyy miten tein sen.

Lopputuloksena oli epämiellyttävä kangas, josta törrötti ja irtoili karvoja. Eli itse päätin, että ainakaan tämän hevosen karvoista huovuttaminen ei kannata. Kirjoittakaa kommenteihin, mikäli sinulla on parempia kokemuksia.

Kanin karvoja

Käytin asiakkaan kanin karvoja viitan huovuttamisessa. Siitä sain mielenkiintoisen lopputuloksen. Asettelin kanin karvoja viitan kaulukseen. Ne huopuivat hyvin ja kankaasta tuli pehmeä.

Koiran karvoja

Koirankarvojen huovutuksesta minulla on paljon enemmän kokemusta, kun edellisistä eläimistä. Olen käyttänyt niitä monenlaisten tuotteiden valmistuksessa, kuten liivien, tyynynpäällisten, hattujen ja pienoismallien.

Jokaisen koirarodun karvat toimivat eri tavalla ja vain kokeilemalla selviää miten huovuttaminen onnistuu. Kuitenkin pohjavilla on huovutuksessa paras vaihtoehto. Paksut karvat eivät huovu kiinni villaan. Koiran karvojen pituus on oltava vähintään 2-3cm.

Käytän pesemätöntä karvaa, josta on otettu kaikki roskat pois. Työ pitää huuhdella ennen vanutus vaihetta, koska koiran karvoissa oleva rasva ei päästä työtä kutistumaan.

Kun työ on huovutettu kunnolla, huopakankaan voi vielä harjata, niin työhön tulee mukavan pehmoinen pinta.

huovutus, märkähuovutus koiran karvoista

Mikäli haluaisit oppia huovuttamaan hattuja, huiveja ja muita esineitä käyttämällä koiran karvoja lampaiden villan lisänä, tervetuloa verkkokurssille. Verkkokurssilta saatte huovutuksen perustiedot, opitte, sekä vahvistatte huovutuksen eri tekniikoita, opitte rakentamaan hatun perusmallia ja muuttaa sitä saadakseen erilaisia haluamia muotoja. Opitte paljon muutakin Ellunhuopa -onlinehuovutuskoulutuksessa.

Esimerkkeinä näytän teille hattuja, joiden huovutuksessa käytin lampaiden villan lisäksi huskyn karvoja. Nämä korvahatut on tehty Husky Parkin tilauksesta, jottei oppaiden päitä paleltaisi napapiirin kylmissä olosuhteissa.


Tue Suomalaista käsityötä!
Tykkäätkö siitä mitä teen?
Tue Suomalaista käsityötä ja auta Ellunhuopaa saavuttamaan jotakin suuremoista lahjoituksesi avulla!
-Kuinka paljon haluaisit lahjoittaa? Pienikin määrä lämmittäisi sydäntäni, olisi todella merkityksellinen ja auttaisi Ellunhuopaa huomattavasti!
Seuraa minua somessa:
Instagram5k
Facebook0
YouTube989