Majavasta syntyy monenlaisia tuotteita

Luonnonturkis on kestävä, luonnollinen, ekologinen ja kierrätettävä materiaali. Majavan turkiksesta voi tehdä vaatteita, jotka sopii Suomen ympäristöön. Se kestää sateita, tuulta ja tuiskua. Käyttöominaisuuksiensa vuoksi turkis soveltuu hyvin arkikäyttöön.

Karvahatun haave kannattaa muistaa jo metsästys retkellä

Jos parkitussa nahassa on isoja repeämiä, tuotteen tekeminen ei repeämisten takia välttämättä onnistu, vaikka mitat täyttyisivät. Toki majava ei kuole säikähtämällä, joten nahassa on luonnollista olla tietty määrä reikiä.

Myös nylkeminen on tärkeää, se pitäisi tehdä huolella ja varoen puukon lipsumista, jotta ei synny lisää reikiä.

Sitten nahka kannattaa lähettää parkittavaksi ja vasta sen jälkeen toimittaa ne minulle. Voin suositella Kemin Nahkatarvike Oy:tä. Heidän nettisivuilta löydät ohjeita käsittelyä varten.

Miten tarkistaa turkiksen laatu?

Majavannahka pitäisi olla pehmeää ja joustavaa, sen väri riippuu käsittelyaineesta. Vaalea tai harmaa väri on hyvä. Majavan nahka on muihin luonnonturkiksiin verrattuna aika paksu, silti hyvin parkittu nahka on paksu, mutta pehmeää.

Nahkaa ei saisi säilyttää kovin pitkään, jos haluat siitä tuotteen. Säilytä nahkaa tiloissa, joissa ilmanvaihto on hyvä ja lämpötila on viileä. Älä säilytä taiteltuna

Mikäli nahkaan on tullut värimuutoksia ja se näyttää keltaiselta, sen laatu on heikentynyt. Huonosta nahkasta en osaa tehdä hyviä tuotteita.

Voit testata nahan kuntoa tökkäisemällä ja raapaisemalla sitä neulalla. Hyvänkuntoinen nahka on luja ja neulan pistokohta on hyvänmuotoinen, eikä lähde purkaantumaan. Huonokuntoinen nahka puolestaan hajoaa ja repiytyy helposti. Tämän takia huonoa nahkaa ei voi ommella, saumat eivät vain yksinkertaisesti kestä.

Jos päädyt tilaamaan tuotteen, mutta et ole varma nahan laadusta, voit ensin lähettää minulle nahasta muutaman valokuvan.

Minkä kokoinen turkiksen nahan pitää olla, että siitä saisi hatun?

Yhden aikuisen majavan nahan pitäisi riittää hattuun tai hanskoihin (80x60cm).

Hatun valmistukseen tarvitsen päänympärysmitat, tehdäkseni oikean kokoiset. Älä ota mittoja joustavalla langalla. Mittanauha on paras, mikäli sitä ei ole, käytä vaikka vyötä . Jonka jälkeen voit avata ja mitata tavallisella viivoittimella. Ota tiukka mitta. Teen hatusta yhden sentin isomman, kun on tiukka päänympärysmittta. Näin hattu istu päässäsi hyvin.

Jos saalis majava sattuu olemaan hieman pienempi, siitä saa tehtyä karvalippiksen, jonka korvaläpät on tehty huovasta. Huovutin lippiksen laadukkaasta villasta ja käsittelen kovetusaineella.

Pienestä majavasta saa tehtyä myös tossut vauvalle. Siitä tulee ihanat ja lämpimät töppöset vastasyntyneelle vauvalle, töppösiä pystyy käyttämään eri vuodenaikoina.

Ison n 24kilon majavan nahasta syntyy jopa lämpimät rukkaset. Teen rukkasten sisään huovutetun vuoren sisähanskalla. Ne on helppo ottaa pois ja pestä tai kuivata. Niiden valmistukseen käytän myös nahkaa, joita löytyy omasta varastosta. Nahan lisäksi voit lähettää minulle kämmenesi kuvan piirettynä paperille ja lisätoiveita.

Voin käyttää turkista myös huopatossuissa, joita valmistetaan yksilöllisesti asiakkaalle tilauksesta.

Mitä muuta voisi tehdä majavan turkiksesta?

majava, majavan laukku, turkistuotteet

Majavannahka on kestävää, joten teen siitä myös laukkuja ja reppuja yhdistettynä naudan nahan kanssa. Ompelen niitä käsin vahalangalla, joten tuotteista tulee kestäviä.

Voin ommella pienistä paloista esimerkiksi sisustustyynyn

Entäs jos sinulla on majava tuotteista haave, mutta omaa saalista ei ole?

Yleensä teet tuotteita asiakkaan toimittamista nahoista. Joskus minulla kuitenkin voi olla nahkoja varastossa. Joten kannattaa siis aina kysyä.

Voit tarkistaa myös nettikaupan saatavuuden.

Hoida oikein ja käytä pitkään

Turkistuotteet eivät kaipaa paljon hoitoa. Majavan nahkassa iso plussa on se, että se jää hyvännäköiseksi vaikka se on käynyt räntäsateessa. Luonnonturkis kannattaa kuivata heti, vältä kuivattamista patterin- tai uunin päällä. Hattu ripustetaan mallipään päälle tai vaatepuulle. Säilytä turkista viileässä tilassa ja valolta suojattuna, esimerkiksi pahvilaatikossa. Hatun voit käännä nurinpäin, että karvat jäävät sisäpuolelle.

Luonnon GORETEX. Mehiläisvaha käsittely

Luonnonturkiksen suojaaminen tuholaisilta

Kun laitat turkistuotteita pitkään säilytykseen, voit laittaa tuoksuvaa laventelia turkisten kanssa. Lähiluonnosta löytyy hyviä aineksia turkisten suojaamiseksi tuhohyönteisiä vastaan. Voit käyttää monia vahvasti tuoksuvia kasveja kuten suopursua, laventelia, neilikkaa tai laakerinlehtiä.

Seuraa minua somessa:
Instagram5k
Facebook0
YouTube989
Subscribe
Notify of
guest

2 KOMMENTTIA
Uusin
Vanhin Eniten äänestetty
Sisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit
asta Lähteenmäki
asta Lähteenmäki
Guest
24 tammikuun, 2022 6:57 pm

Vitsi, upeita juttuja! Mulla on 18 piisaminnahkaa, niistä pitäisi keksiä jotain 🙂

Ilja Bondar
Ilja Bondar
Admin
25 toukokuun, 2020 4:05 pm

Mahtavaa!!