Miksi villa huopuu?

Kaikki tietävät mitä on lampaanvilla, mutta mitä villa on materiaalina?

Villa on eläinkuitu. Villa on valkuaisainetta, proteiinia eli samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset.

Käyttövaatteiden materiaalina villa on suosittu, sillä vaatteena villa on lämmin, joustava, pehmeä, se ei ole sähköinen, lika irtoaa siitä helposti, se ei syty helposti ja sammuu itsestään eikä se rypisty helposti. Jos näin kuitenkin käy, villa oikenee tuuletettaessa ulkona ja kosteassa ilmassa.

Villan väri määräytyy melaniinipigmentin mukaan. Teknologisessa käytössä arvokkain on valkoinen villa, joka soveltuu värjäämiseen.

Villan kuitu mitataan mikroneilla. Karkeimmat villakuidut ovat jopa 40 mikronia, joka tekee villasta kutittavan. Ohuen villan hienous, mitä itse kokeilin on 16 mikronia. Mitä hienompaa kuitu on, sitä vähemmän se kutittaa ihoa.
Merinolampaita kasvatetaan pääosin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, toki ne ovat myös Suomessa. Merinolampaasta saadut villan kuidut ovat pitkiä ja ohuempia kuin paksumman lampaanvillan. Tämän vuoksi merinolangasta voidaan valmistaa ohuempaa huopakangasta.

Villatuotten parhaita ominaisuuksia ovat lämpimyys ja kosteuden imemiskyky. Esimerkiksi villasukka pitää jalan lämpimänä ulkoillessa hiihtomonoissa tai saappaissa. Huopakankaan ilmakerros aiheuttaa sen, että villa on hyvä lämmöneristin.

Lampaanvillalla on myös parantavia ominaisuuksia sen sisältämän lanoliinin ansiosta.
Aine aktivoituu 35-37 celsiusasteen lämpötilassa ja ihon läpi tunkeutuessaan sillä on myönteinen vaikutus lihaksiin ja niveliin, mikä stimuloi verenkiertoa. Villatuotteiden käyttö on tarkoitettu henkilöille, joilla on iskias, osteokondroosi ja korkea verenpaine.

Miksi villa huopuu?

Kaikki johtuu sen rakenteesta! Normaalikuntoinen lampaanvilla näyttää suunnilleen samalta kuin ihmisen hiukset.
Luonnollisilla villakuiduilla on huovuttava ominaisuus. Mekaanisen toiminnan seurauksena sopivalla lämpötilalla märät villakuidut voivat kietoutua toisiinsa. Tämä johtuu kuitujen solu rakenteesta ja niiden joustavuudesta. Huopaprosessin tuloksena kuiduista saadaan huopa. Nopeuta huovutusta käyttämällä lämmintä saippualiuosta, jossa kuidut turpoavat nopeasti. Lisäksi asettelun kuitukerroksen pinta muuttuu liukkaaksi, mikä helpottaa huomattavasti huovutusta.

Mitä kauemmin huovutus kestää, sitä enemmän villa kutistuu, eli se tiivistyy. Huopa on valmis, kun se on kosketettaessa tiivistä ja kuituja on mahdoton erottaa siitä, koska ne on liitetty toisiinsa. Jos huopa ei ole tarpeeksi tiivis, se nukkaa ja menettää muotonsa. Huovan tiheys ja paksuus vaihtelevat valmistettavan tuotteen tarpeen mukaan.

Villan ainutlaatuisen rakenteen ansiosta se hengittää, sen kuitujen välissä on erityisiä ilmaonteloita, joiden sisällä ilma kiertää. Tämä auttaa poistamaan ylimääräistä lämpöä ja kosteutta luoden mukavan mikroilmaston.

Mutta miten huovuttaa ja mistä villasta kerron tarkemmin verkkokursseilla.

Katso video

Seuraa minua somessa:
Instagram5k
Facebook0
YouTube989
Subscribe
Notify of
guest

0 KOMMENTTIA
Sisäiset palautteet
Näytä kaikki kommentit